Over Tiago

We wilden een stevig gebouwd schip, dat zich rustig gedraagt in zware zeegang en bij harde wind, genoeg ruimte biedt voor onze lange lijven én alle zooi die we meeslepen, en waar je met plezier naar terugpeddelt in je bijboot. Je kan lijstjes maken wat je wil (hebben we veel gedaan), en vinkjes plaatsen tot je een ons weegt (hebben we ook gedaan), maar van de 13 boten die we hebben bekeken voelde deze boot bij de eerste bezichtiging voor ons allebei als ónze boot. Alleen die naam… Hydraaij. Wij hebben ons niet al te veel aangetrokken van het bijgeloof, en de boot omgedoopt tot Tiago. 

Over de naam
Tiago is vernoemd naar Santiago, de hoofdpersoon uit het boek De Alchemist. Dit reisverhaal, een modern sprookje, gaat over het ontdekken van ware schatten door het volgen van je eigen pad. En dat is nou net ons plan met Tiago.

Over de boot
Tiago is een Victoire 1200. Met een lengte van 12 meter en een gewicht van wel iets van 8,6 ton -waarvan bijna de helft in de kiel zit- is Tiago een lekker stevige jongen. Een soort Volvo 940 met zeilen. En met volle tanks, zeilen, reserveonderdelen en al onze huisraad aan boord zou Tiago zo maar een ton of 10 kunnen wegen. Hoppa.

In 1990 is deze boot geleverd met zo ongeveer met alle opties die je toen kon kiezen, waaronder de kottertuigage. Dat betekent dat we twee voorzeilen tegelijk kunnen voeren. De vorige eigenaars hebben veel liefde gegeven aan Tiago, en dat kun je zien. Zeilers die we ontmoeten, geloven meestal niet dat hij al bijna 30 jaar oud is. Hij -Tiago is in tegenstelling tot de meeste boten geen zij- is door Koopmans volgens de folder uit 1985 ontworpen als ‘solide gebouwd toerjacht, geschikt om langere zeereizen mee te maken’. Perfect.

De boot schijnt redelijk snel te zijn, maar daarvoor hebben wij wel wat meer wind nodig. Een stabiele zeezeiler is nu eenmaal geen supersnelle lichtweer zeilboot. Vinden wij niet erg, we hebben geen haast. Mañana, mañana. Misschien kunnen we met weinig wind meer snelheid maken wanneer we de kunst van zeiltrim wat beter onder de knie hebben 😬

Een oude boot is prima, maar om er de wereld mee rond te willen zeilen, doe je toch wat aanpassingen. Nieuwe verstagingen en een heel nieuw onderwaterschip zijn de grootste groot-onderhoudsposten geweest. Na een jaar of 30 zijn sommige instrumenten toch echt aan vervanging toe, dus hebben we een nieuwe radar en kaartplotter (tomtom voor zeilboten) geïnstalleerd. De motor is nog origineel, dus oud. Sommige ‘specialisten’ vinden dat we deze preventief zouden moeten vervangen. Dat kost bakken met geld. Dus hebben we een identieke motor laten strippen van alle losse onderdelen, die we nu in bakken onder onze banken meenemen. Gokje.

Sturen doen we zo min mogelijk zelf. Onder zeil hebben we Winnie de Windpilot die alleen de wind nodig heeft -je reinste magie- om ons op koers te houden. Met de motor aan gebruiken we Harry de Autohelm om ons mechanisch de juiste kant op te laten sturen.

We hebben vijf zonnepanelen van kwaliteitsmerk sjingwingpongdjing op de bimini liggen om ons duurzaam van stroom te voorzien. Handig om de lampen te laten branden en onze koelkast koud te houden. KoelkastEN trouwens. We hadden nog een geschikt exemplaar in de schuur staan, dus die staat nu nog bier en straks hopelijk verse gevangen vis koud te houden. En we hebben een omvormer (van accu naar normale stekker) zodat we ook op zee onze elektrische tandenborstel kunnen opladen.

Wat we niet hebben, is een watermaker. Het sluitstuk van Op Alles Echt Goed Voorbereid Zijn. Waar mensen zijn, is immers drinkwater. In onze watertanks kunnen we 320 liter drinkwater kwijt, en we hebben een hele lading extra 5-literkannen water onder de vloeren liggen voor-het-geval-dat. Wel hebben we extra waterzuivering geïnstalleerd om het water uit de tanks ook na langere tijd nog te kunnen drinken.

Ook voor-het-geval-dat: we nemen een satelliettelefoon, een EPIRB, een reddingsvlot, een complete boordapotheek en een grab-bag met allerlei noodvoorzieningen mee. En we hebben een pak papieren zeekaarten en een hand-GPSje bij ons voor het geval de hele bende uitvalt.

 

Tiago in het kort:
Type: Victoire 1200
Tuigage: Kottergetuigd
Bouwnummer: 7 van 30
Bouwjaar: 1990
Lengte over alles: 12 m
Lengte waterlijn: 9,80 m
Breedte: 3,65 m
Diepgang: 2,10 m
Gewicht: 8.600 kg
Ballast: 3.850 kg
Motor: Volvo Penta 2003T 43pk
Watertanks: ca. 320 liter
Dieseltank: ca. 250 liter
Slaapplaatsen: 2×2 in slaapkamers en 2×1 op de banken in de salon.
Discolampen: 3 stuks

 

Tekeningen van Tiago

Op het Markermeer